fbpx

Internet u turizmu

Internet u turizmu

Internet i društvene mreže svakodnevno koristimo u različite svrhe, pa su preuzeli glavnu ulogu u mnogim poljima života.

 

Jedno od takvih je turizam i način na koji ljudi putuju. U manjini su ostali oni koji na svoje odredište dolaze bez da unaprijed rezerviraju smještaj, već ga traže u turističkim agencijama.

 

Posao turističkih agencija u potpunosti su preuzele platforme poput bookinga, airbnb-a i ostalih, a kako bi opstale, takve su se agencije nužno morale pojaviti i na internetu.

> Pogledaj infografiku

 

 

 

Informiranje o destinaciji

 

Za bilo koga tko se bavi turizmom, bili to iznajmljivači ili vlasnici restorana i kafića, potrebno je biti vidljiv, točnije, turist Vaš objekt ili uslugu mora pronaći online.

 

Za početak, istraženo je kako će, u 2018. godini, 65% putnika istražiti razne opcije online prije no što će odlučiti gdje će otići na svoj sljedeći odmor. Osim toga, čak 66% putnika istražuje lokaciju svog odmora isključivo na internetu, bez da se raspituje bilo gdje drugdje, a nakon što je pronađe72% njih o svojoj će se destinaciji informirati, pogađate – opet na internetu.

 

Stoga, nemojte sve prepustiti prilici i čekati da Vas turisti pronađu tek kada dođu na destinaciju. Budite proaktivni i promovirajte se putem interneta gdje će turist moći za Vas saznati unaprijed i planirano Vas posjetiti. Internet se, nakon obitelji i prijatelja te riječi preporuke, nalazi na trećem mjestu na listi vjerodostojnosti. Zašto? Jer se upravo tu nalaze mnoge ocjene i recenzije koje utječu na 59% putnika.

 

Moguće je da će nekolicina Vaših turista ili gostiju svojim bližnjima prenijeti dojmove i preporučiti Vas, ali zašto stati samo na tome kada Vas, ukoliko imate web stranicu ili profil na društvenim mrežama, preporučiti može puno veći broj turista? Predstavite se na internetu, upišite sve potrebne informacije i turistima ponudite svoj kontakt – jednostavna formula za što bolju turističku sezonu, u skladu s promjenama današnjice.

 

 

 

Planiranje putovanja

 

Jednom kada su pronašli destinaciju71% turista koristi internet kako bi svoje putovanje detaljno isplaniralo. Čak i ako im to nije bila namjera, 63% njih na kraju završi na nekom od online pretraživača jer je tako najjednostavnije pronaći željenu informaciju.

 

Također, kod planiranja svog putovanja korisnici se ne drže samo jedne stranice, već dublje pretražuju, što znači da prednost imaju oni iznajmljivači/putničke agencije i ostali koji imaju više izvora putem kojih se promoviraju, od, primjerice, web stranice do profila na raznim društvenim mrežama. Tomu u prilog ide i informacija prema kojoj samo 7% putnika ide direktno na stranicu hotela kako bi rezerviralo smještaj, bez da prethodno posjete druge smještaje online.

 

U otprilike 45 dana prije samog bukiranja, turisti će posjetiti oko 38 različitih web stranica vezanih uz željenu destinaciju, a 52% njih prije polaska na putovanje “lajka” stranice vezane uz destinaciju na određenim društvenim mrežama kao što su to Facebook ili Instagram.

 

Inspiraciju za svoje sljedeće putovanje 52% turista pronalazi na Facebooku, a 40% njih na Instagramu. Vrlo je bitno biti u toku s trendovima. Koristeći platforme putem kojih se može najbolje dočarati proizvod ili usluga koju prodajete, vrlo ćete lako privući sve veći broj turista.

 

51% turista priznalo je kako se oslanjaju na fotografiju pri odabiru svog smještaja te pri ostalim odlukama vezanih uz putovanje. Na kraju, 83% turista koristit će internet kako bi bukiralo svoj smještaj ili svoje putovanje.

 

 

 

Internet na odmoru

 

Ni tu ne staje snaga interneta u turizmu jer turisti i tijekom samog putovanja u velikoj mjeri koriste razne online alate.

 

Naime, 74% turista koristi društvene mreže dok su na odmoru, dok od njih 97% dijeli fotografije sa svojeg putovanja.

 

Čak 85% njih putem pametnih mobitela bukiraju razne aktivnosti tijekom svog odmora, te 60% njih koristi navigaciju, što znači da je gotovo presudno imati označenu lokaciju na internetu kako bi Vas turisti što lakše pronašli.

 

Prema tome, kao osoba koja radi s turistima, bitno je ne samo biti prisutan, već i aktivan na društvenim mrežamakako bi se olakšala interakcija s turistima kojima odgovor na neko pitanje ili određena informacija trebaju u što kraćem roku jer se trenutno nalaze na svojoj destinaciji.  

 

 

 

Internet ne prestaje ni nakon odmora

 

Pri povratku svojim kućama, turisti opet koriste internet i to, 46% njih kako bi napisalo recenziju mjesta u kojem su odsjeli, 40% njih kako bi napisalo recenziju o aktivnostima i mjestima koja su posjetili, te isti postotak njih kako bi napisalo recenzije restorana i kafića u kojima su bili.

 

Navedeno potvrđuje položaj interneta kao trećeg najvjerodostojnijeg alata pri odabiru destinacije putovanja. Tu se zatvara krug za jedne turiste, a započinje za druge koji će te recenzije čitati i na temelju njih odabrati svoje sljedeće putovanje.

 

 

 

Zaključujemo kako je prvenstveno važno predstaviti se na internetu kako bi Vas turisti mogli pronaći i napisati svoju recenziju kako bi Vas, shodno tomu, sljedeći turisti lakše pronašli.

 

Osim toga, nužno je turistima jasno naglasiti sve bitne informacije, kao što su radno vrijeme, lokacija i sve što smatrate važnim spomena.

 

Od velikog je značaja i Vaša aktivnost, pod što spada odgovaranje na komentare, recenzije i ocjene, kontakt s turistima koji Vas trebaju i slično.

 

Vizualno predstavljanje jednako je važno kao i sam opis, pa tako Vaše fotografije trebaju odavati duh onoga što prodajete ili nudite.

 

 

 

Pomažemo Vam da budete u toku s vremenom

Uvidjeli ste koliko je bitno predstaviti se online, bilo to putem web stranice, raznih društvenih mreža od Instagrama, Facebooka, YouTube-a, Snapchata i ostalih, ili idealno – sve to zajedno.

Ako, pak, nemate vremena kako biste sve to ostvarili jer se hoćete koncentrirati na odnos s Vašim kupcima i klijentima offline, mi smo tu!

Nudimo Vam pokretanje i vođenje profila na bilo kojim društvenim mrežama po Vašoj želji, (pro)aktivnost na svakoj od njih, uključujući vođenje marketinških kampanja na internetu i društvenim mrežama, te fotografiranje i/ili kompjutersku obradu fotografija kako bismo ono što nudite prikazali što privlačnijim.

Osim toga, nudimo Vam i izradu web stranica kako bi se Vaša usluga ili proizvod prikazivali među prvim opcijama turistima koji pretražuju internet u potrazi za svojom sljedećom avanturom ili mirnim odmorom.